Skip to content
Regenerácia pečene po poškodení alkoholom

Alkohol si drží svoje miesto na tomto svete už stovky rokov. Vďaka tomu je regenerácia pečene po poškodení alkoholom častou témou v mnohých médiách. Najmä v dnešnej uponáhľanej dobe po alkohole siaha čoraz viac ľudí, a to za účelom odreagovania sa. Konzumácia alkoholu však so sebou prináša aj rôzne negatíva, ktoré sa málokedy prejavia hneď po jeho požití. Najmä v neskorších rokoch sa môžeme stretnúť s rôznymi ochoreniami pečene, ktoré sa liečia ťažko a zdĺhavo. Ako si v tomto prípade pomôcť?

Slováci a alkohol

Vedeli ste, že priemerný Slovák vypije až 12 litrov alkoholu ročne? A pritom celosvetový priemer je polovičný, teda 6 litrov na osobu za rok. Patríme tak k prvej desiatke národov, ktoré vypijú najviac alkoholu ročne.

Svetové médiá neustále upozorňujú na zvyšujúce sa riziko ochorení pečene. Podľa národných štatistík vo Veľkej Británii boli choroby pečene klasifikované ako piata najbežnejšia príčina smrti, pričom spomedzi všetkých tráviacich chorôb je až druhou hlavnou príčinou úmrtnosti. Aj Slovensko patrí medzi krajiny s vysoko stúpajúcou úmrtnosťou na následky chorôb pečene, pričom z Európskych krajín je už na štvrtom mieste.

Následky dlhodobého užívania alkoholu

Alkohol sa podpisuje na celkovom zdraví človeka. Jeho nadmerné a dlhodobé užívanie môže mať za následok najmä rôzne ochorenia pečene, no pri pečeni nekončíme. Jeho nadmerná konzumácia celkovo skracuje život a ohrozuje zdravie človeka. Najčastejšie má za následok poškodenie týchto orgánov:

  • pečeň – poškodzuje bunky pečene, ktorá následne postupne prestáva pracovať vo svojom bežnom režime a vznikajú rôzne deformity a ochorenia
  • srdce – jeho konzumácia môže spôsobiť poruchy srdcového rytmu či vysoký krvný tlak
  • cievy – najmä pri ochoreniach pečene sa cievy po čase stláčajú, čo môže mať za následok nedostatočný prietok krvi
  • mozog – zabíja mozgové bunky, ktoré sa už následne neobnovujú, čím zhoršuje pamäť, znižuje intelekt a celkovú schopnosť jeho funkcii
  • tráviaca sústava – jeho konzumácia môže narušiť činnosť pankreasu a spôsobiť cukrovku, takisto môže poškodiť žalúdočné steny a zvýšiť tak riziko rakoviny

Na pečeň si netreba dávať pozor iba v prípade nadmernej konzumácie alkoholu. Dlhodobé užívanie liekov, stabilizátorov či farbív môže mať tiež nepríjemné následky. Poďme sa ale pozrieť, ako by sme mohli svoju pečeň regenerovať, a to prirodzenou cestou za pomoci prírody.

Regenerácia pečene po poškodení alkoholom prírodnou cestou

Zabezpečte svojej pečeni pravidelnú regeneráciu a chráňte ju pred neodvratnými poškodeniami. Máme pre vás hneď niekoľko tipov, ako na očistu pečene prírodnou cestou.

Vsaďte na bylinky

Spôsobov, ako pomôcť svojej pečeni, je mnoho. My odporúčame prírodné riešenie na báze byliniek s blahodárnym detoxikačným účinkom. Jednou z týchto byliniek je Pestrec mariánsky.

Pestrec mariánsky sa totiž vyznačuje veľmi silnými antioxidačnými a detoxikačnými účinkami. Jeho zloženie pozostáva z množstva aktívnych látok zvaných aj ako bioflavonoidy, ktoré sa podieľajú na tvorbe významnej látky, zvanej silymarín. Práve vďaka silymarínu má pestrec výborné detoxikačné a regeneračné schopnosti.

Odporúčané užívanie a dávkovanie

Pestrec môžete nájsť na trhu s bylinkami v rôznych formách. Odporúčame vám však užívať ho v drvenej forme. Jeho drvením sa totiž znehodnocujú významné bioflavonoidy a následne tak prichádza o väčšinu svojich účinkov. Drvená forma pestreca navyše mechanicky čistí našu tráviacu sústavu a prečisťuje steny čriev od rôznych usadenín.

TIP: Ak si chcete celkový čas detoxikácie výrazne znížiť, skombinujte pestrec s Egyptským kmínom, takzvanou Černuchou. Táto bylinka má totiž takisto výborné regeneračné schopnosti a takisto zvyšuje účinky pestreca.

Do jedálnička pridajte vitamíny a minerálne látky

V pečeni sa rozkladá množstvo živín, z ktorých následne zásobuje celé telo. Aby sme tento proces podporili aj pri poškodenej pečeni, je vhodné zamerať sa na dostatočný prísun jednotlivých vitamínov a minerálnych látok. Z vitamínov sú to najmä vitamín A, B, C, D a K.

Tieto vitamíny však nemusíte dopĺňať formou tabliet či výživových doplnkov. Odporúčame vám konzumovať dostatok ovocia a zeleniny.

Dbajte na primeraný pitný režim

Ak vás trápi zväčšená a opuchnutá pečeň, treba si dávať pozor na množstvo tekutín, ktoré za deň prijmete. Alkohol by sa pre vás mal stať tabu a takisto niektoré čaje môžu váš stav zhoršiť. O primeranom pitnom režime by ste sa mali poradiť s vaším lekárom, ktorý vám presne povie, čomu sa vyhýbať, prípadne, čo si dopriať.

Pre zdravú a zregenerovanú pečeň

Pravidelný pohyb, vhodné stravovacie návyky sú v kombinácii s vyššie uvedenými odporúčaniami naozajstným bojovníkom proti ochoreniam pečene. Nečakajte na zlé výsledky od lekára a doprajte svojej pečeni pravidelnú preventívnu očistu.

Back To Top