Jeseň je všeobecne známa ako obdobie, kedy je najvyšší čas začať si vážiť posledné teplé…
V minulom článku sme sa venovali letným nástrahám, ktoré nám môžu iba zbytočne zaťažiť pečeň. Na čo si dať v lete pozor a ako sa dať po lete do poriadku, sme si už povedali. Prejdime si teraz letné obdobie z pohľadu častého ochorenia a to je hnačka na dovolenke. Ako si dať pozor a čo vám pomôže ako prevencia?
Hnačka na dovolenke
Hnačka počas dovolenky nie je ničím výnimočná, skôr naopak. Trápi mnohých ľudí, ktorí sa v lete vydajú pozrieť sa na nové miesta, a to najmä v zahraničí. Prečo to tak je a ako sa tomu môžete vyhnúť?
Črevná infekcia
V našich črevách sa nachádza množstvo baktérií, húb a prvokov. Nazývame to aj črevná mikroflóra. Tieto mikroorganizmy majú svoju úlohu, najmä pri trávení potravy, a takisto nás chránia pred rôznymi patogénmi.
Pri cestovaní sa však však stretávame s iným zložením pitnej vody, potravy či prostredia. Práve to všetko môže nepriaznivo ovplyvniť naše trávenie, nakoľko našu typickú flóru, na ktorú sme zvyknutí, začne nahrádzať miestna, pre nás netypická flóra.
Požitím kontaminovanej potravy či vody tak u nás môže ľahko vzniknúť črevná infekcia, ktorá sa prejavuje najčastejšie hnačkou, tzv. cestovateľskou hnačkou.
Zaujímavosť
Odhadom táto cestovateľská hnačka postihne ročne približne 10 miliónov cestujúcich, čo nie je práve malé číslo. Toto číslo môže predstavovať 20 až 50 % všetkých turistov. Ako sa tomu môžeme brániť? Prevenciou.
Prevencia Pestrecom
Pestrec je bylina, ktorá sa používa na pomoc pri liečbe rôznych tráviacich porúch už po stáročia. Svojím zložením, najmä látkou zvanou silymarín, pomáha chrániť pečeňové bunky pred rôznymi ochoreniami a okrem preventívnych účinkov má aj liečebné. Inak to nie je ani s prevenciou voči hnačke. Pôsobí regeneratívne a takisto detoxikuje.
Ako ho užívať
Pestrec mariánsky je najvhodnejšie konzumovať v podobe drvených plodov. Práve drvené plody totiž obsahujú najviac účinnej látky, silymarínu. V drvenej forme vám navyše zabezpečí aj lepšie vstrebávanie jeho účinných látok.
Dávkovanie
Drvený pestrec odporúčame užívať 2-krát denne 2 polievkové lyžice priamo do úst a zapiť vodou.
TIP: Konzumujte Pestrec pravidelne niekoľko mesiacov, vyskúšajte Pestrecovú kúru.
Prevencia Černuchou
Pri tráviacich problémoch, a nielen pri tých, sa odporúča konzumovať aj Černuchu. Má totiž veľmi dobré antioxidačné a protizápalové účinky. Využíva sa ako u ochoreniach pečene, tak aj pri iných tráviacich ťažkostiach.
Černucha, inak aj egyptský čierny kmín či čierna rasca, má navyše schopnosť čistiť steny čriev od rôznych usadenín a povlaku.
TIP: Ak skombinujete Pestrec a Černuchu, skrátite čas samotnej detoxikácie a výborne vyčistíte váš tráviaci trakt. Pomôže ako prevencia, ale aj v prípade už prebiehajúcej hnačky na dovolenke.
Užívanie Černuchy
Čierna rasca sa užíva 2-krát denne po jednej polievkovej lyžici. Pri kombinácií s Pestrecom odporúčame neužívať ich spolu, ale s odstupom aspoň 30 minút.
Predíďte hnačke prevenciou
Začnite užívať Pestrec a Černuchu už vopred a celkový priebeh nepríjemnej hnačky na dovolenke bude omnoho znesiteľnejší.
Zdroj informácií: https://www.unilabs.sk/casopis-invitro/hnacky-cestovatelov-infekcia-alebo-adaptacia-organizmu-na-nove-prostredie