Pečeň je dôležitý orgán, ktorý má nenahraditeľné funkcie. Aj preto sa o ňom veľa hovorí…
Pečeň patrí k orgánom, ktoré sú pre naše fungovanie mimoriadne dôležité. Plní niekoľko významných funkcií, a preto si ju treba chrániť. Najmä v dnešnej dobe ju väčšina z nás zaťažuje viac, ako by mala. Nevhodné stravovacie návyky, stres, alkohol a rôzne škodliviny v potravinách môžu pečeň nepekne potrápiť a vyvolať rôzne ochorenia. Vyhnite sa problémom a pečeň si chráňte. Ako na regeneráciu pečene? To si povieme v nasledujúcom článku.
Problémy s pečeňou? Tomuto sa vyhnite
Predtým, ako si povieme o potravinách, ktoré nám pomáhajú pečeň regenerovať, je vhodné vedieť, čomu sa vyhýbať. Nie je totiž nič lepšie, ako sa zameriať na prevenciu voči ochoreniam pečene všetkými možnými spôsobmi.
Nevhodné potraviny
Akým potravinám by ste sa mali vyhýbať, ak si chcete chrániť pečeň?
- nezdravé tuky
- tučné mäso, vnútornosti a údeniny
- údené ryby
- plesnivé a dlho zrejúce syry
- čerstvé biele pečivo, kysnuté cesto
- ostré korenie ako kari a chilli
- mletá paprika, sójová omáčka a ocot
- vajcia
- majonéza a tatárska omáčka
- sladené nápoje
- alkohol
Tým najlepším, čo pre svoju pečeň môžete urobiť, je obmedziť príjem potravín s negatívnym účinkom na pečeň. Sú to najmä údeniny, nezdravé tuky, polotovary a konzervované jedlá či všeobecne potraviny obsahujúce množstvo tuku, soli, cukrov a rôznych prídavných látok.
Takisto treba obmedziť príjem alkoholu, pretože závažne poškodzuje pečeňové bunky. Pri jeho nadmernom užívaní si môžete spôsobiť až alkoholovú cirhózu pečene, čo je naozaj závažné ochorenie.
Spomenúť treba aj príjem liekov, nakoľko mnoho z nich takisto poškodzuje pečeň. Aj preto je lepšie sa im vyhýbať a brať ich iba v nevyhnutných prípadoch.
Regenerácia pečene – vhodné potraviny
Vieme, čomu sa vyhnúť, ak nechceme našu pečeň zbytočne zaťažovať. Aj napriek dnešnému štýlu stravovania však existuje mnoho zdravých a navyše aj chutných potravín, ktoré pomáhajú našej pečeni udržiavať sa v dobrom stave, prípadne podporujú jej filtračnú schopnosť, teda jej schopnosť zbavovať nás škodlivín a toxických látok.
Listová zelenina
Veľkou výhodou listovej zeleniny je jej vysoký obsah rastlinného farbiva, chlorofylu. Ten totiž dokáže neutralizovať rôzne chemické látky či ťažké kovy a pomáha ich tak vyplaviť z krvného obehu. Vďaka tomu ponúka listová zelenina pečeni naozaj silnú ochranu.
Zaraďte do svojho jedálnička šaláty z ľadového šalátu, poľníčka, rukoly či špenátu. Táto listová zelenina vám vie byť nápomocná v mnohých ohľadoch.
Zelený čaj
Zelený čaj je známy pre svoj vysoký obsah antioxidantov, no málokto vie, že obsahuje aj polyfenoly, ktoré sú výborným pomocníkom najmä pre pečeň. Pomáhajú zlepšovať jej funkciu a zbavujú vás tak škodlivých látok nahromadených v tele. Zelený čaj je tak akousi prevenciou voči ochoreniam a takisto potravinou vhodnou na regeneráciu pečene.
Avokádo a zdravé oleje
Na prečistenie pečene sú veľmi dobré aj zdravé oleje. Patria medzi ne za studena lisované olivové, konopné a ľanové oleje, prípadne v malom množstve aj repkový olej. Tieto oleje obsahujú zdravé mastné kyseliny, ktoré nielenže podporujú trávenie, ale takisto sú vhodným prostriedkom na prečistenie pečene.
Na podporu, posilnenie a regeneráciu sa používa aj avokádo. Pomáha totiž telu v produkcii glutatiónu, čo je zlúčenina, resp. antioxidant, podporujúci detoxikáciu pečene.
Cesnak
O cesnaku sa všeobecne hovorí ako o malom zázraku. Mimo iného je výborný v tom, že jeho zloženie dokáže aktivovať pečeňové enzýmy. Napomáha tak pri očiste pečene, pričom podporuje vyplavovanie toxínov.
Citrusy
Ak je naším cieľom regenerácia pečene, tak medzi významný zdroj antioxidantov patria aj citrusy. Vďaka obsahu vitamínu C pomáhajú stimulovať pečeň a jej procesy, pričom ju zároveň posilňujú a čistia. Pridajte preto do svojho jedálnička aj citróny, limetky a grepy.
Jablká
Z ovocia si spomenieme aj jablká, nakoľko obsahujú vlákninu pektín. Tá uvoľňuje z tráviaceho traktu toxíny, čím pomáha pečeni zvládať toxické zaťaženie. Pôsobí tak podporne a očistne.
Koreňová zelenina
Mrkva a cvikla sú výborným zdrojom betakaroténov, vitamínu A, a rastlinných flavonoidov. Vďaka svojmu obsahu stimulujú funkciu pečene a podporujú jej očistu od rôznych toxínov a ďalších škodlivín.
Brokolica, karfiol a kapusta
Aj tieto druhy zeleniny pomáhajú svojim zložením k vyššej produkcii pečeňových enzýmov, ktoré vyplavujú rôzne toxíny a karcinogény z tela. Navyše sú veľmi dobrým zdrojom vitamínov a rastlinných bielkovín.
Orechy a semená
Do svojho jedálnička by ste mali zaradiť aj orechy a semená. Najmä vlašské orechy, píniové oriešky či tekvicové semiačka. Majú totiž spoločný obsah arginínu, ktorý pomáha pečeni v zbavovaní sa amoniaku. Okrem toho obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú čistenie pečene.
Bylinky a koreniny
Z byliniek a korenín je vhodné vsadiť na kurkumu, bazalku, oregano, tymián, bobkový list, medvedí cesnak či šalviu. Kurkuma je silný antioxidant podporujúci očistu pečene a bylinky patria k dlhodobo používaným prostriedkom na regeneráciu pečene.
Náš tip: Regenerácia pečene s Pestrecom a Černuchou
Na regeneráciu a očistu pečene odporúčame kombináciu Pestreca mariánskeho a Černuchy, tzv. Egyptského čierneho kmínu. Sú totiž bohaté na vitamíny, minerály a takisto obsahujú mnoho ďalších zdraviu prospešných látok. Regenerácia pečene sa tak bez nich pomaly ani nezaobíde.
Pestrec mariánsky je najlepšie užívať v drvenej forme a v kombinácii s černuchou, pretože tak dosahuje najlepšie účinky. Viac sa o nich môžete dozvedieť v našom článku Prečo užívať Pestrec mariánsky a Čierny kmín.
Regenerujte pečeň a ona sa vám odvďačí
Chrániť si pečeň sa dá aj prirodzenou formou. Pravidelne sa hýbte a oddychujte, upravte svoje stravovacie návyky a pridajte do svojho jedálnička vyššie uvedené potraviny. Uvidíte, že vaša pečeň sa vám poďakuje.