Pečeň je dôležitý orgán, ktorý má nenahraditeľné funkcie. Aj preto sa o ňom veľa hovorí…
Cukrovka patrí medzi závažné a dnes už veľmi rozšírené ochorenie. Jednou z príčin jej vzniku môže byť aj zlý životný štýl a nevhodný jedálniček. Vedci sa neustále pokúšajú získať alternatívnu podpornú liečbu a prevenciu, ktorou by nás pred týmto ochorením ochránili. Ako jednu z alternatív vhodných na prevenciu a prípadnú pomoc pri liečbe diabetu skúmali vedci aj pestrec mariánsky. Pozreli sme sa teda na to, ako vám môže pomôcť.
Pestrec a cukrovka
Rozlišujeme dva typy cukrovky. Cukrovka I. typu je vrodená a jej prvé prejavy sa objavia už v detstve. Ide o nedostatočnú tvorbu inzulínu v pankrease, ktorá sa nedá liečiť. Pacienti s týmto ochorením podstupujú celoživotnú liečbu, a to podkožnou aplikáciou inzulínu.
Druhým typom diabetu je cukrovka II. typu, ktorá sa objavuje u pacientov s nadváhou a obezitou, a to vo vyššom veku. Jej prejavom je nedostatočná reakcia tkanív na inzulín. Lieči sa dodržiavaním diéty, podávaním antidiabetík a úbytkom na váhe.
Práve druhému typu cukrovky sa ale dá predchádzať. Aj preto je prevencia veľmi dôležitá.
Ako sa chrániť pred cukrovkou
Ak vám cukrovku ešte nediagnostikovali, predchádzať jej viete správnou životosprávou a aktívnym pohybom. Pri určení diagnózy je nevyhnutné zmeniť svoj životný štýl, začať sa pravidelne a vyvážene stravovať a vyhýbať sa sladkému.
Celkovo sa pri cukrovke, ale aj pri prevencii, odporúča vyhýbať jednoduchým sacharidom a nahradiť ich komplexnými, nakoľko nespôsobujú náhle výkyvy hladiny cukru v krvi. Sladkosti je teda vhodné nahradiť potravinami s nízkym glykemickým indexom a s obsahom vlákniny. Netreba zabúdať ani na dostatočný prísun vitamínov a minerálov.
Úloha pestreca pri diabete
Pacienti s diagnózou cukrovka sú náchylnejší na kardiovaskulárne ochorenia a problémy s nimi spojené. Aj preto je veľmi dôležité udržiavať si normálnu hladinu cukru v krvi. A práve v tom vám podľa výskumov môže pestrec pomôcť.
Má antioxidačné účinky
Stres a diabetes nejdú dohromady. Jeho pôsobením sa totiž výrazne zvyšuje aktivita sympatiku, časti nášho vegetatívneho systému. Tým následne stúpa spotreba energie a zvyšuje sa oxidačný stres. A to má za následok rastúcu hladinu stresového hormónu a inzulínovú rezistenciu.
Čo to znamená? Vďaka stresu sa znižuje schopnosť buniek reagovať na inzulín, čo má za následok nesprávne spracovanie cukru v tele.
Pestrec má ale antioxidačné účinky, a teda vie pomôcť so znižovaním oxidačného stresu v organizme. Koniec koncov tým prispieva k správnemu fungovaniu metabolizmu cukrov.
Vyrovnáva hladinu cukru v krvi
Pestrec mariánsky nielenže pôsobí ako antioxidant, takisto prispieva k normálnemu tráveniu a ako už všetci vieme, má detoxikačnú funkciu. Vďaka tomu pomáha aj metabolizmu sacharidov, presnejšie k vyrovnávaniu hladiny cukru v krvi.
Chráni pečeň
Jednou z možných príčin cukrovky býva nadváha. Pri vzniku obezity hrá dôležitú úlohu aj pečeň, nakoľko produkuje žlč a odbúrava tuky. Vďaka účinku pestreca na pečeň a jeho detoxikačnej funkcii má vplyv aj na boj s nadváhou. Tým pádom môže byť pri prevencii a liečbe cukrovky účinnejší než niektoré lieky.
Výskumy potvrdzujúce úspešné výsledky
Pri vývoji diabetických komplikácii zohrávajú dôležitú úlohu zápal a už spomínaný oxidačný stres. Zvládanie tohto ochorenia je preto veľkou výzvou nielen pre pacientov, ale aj pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.
Aj preto vedci po celom svete skúmajú alternatívne možnosti liečby, ktoré by znížili vývoj a progres komplikácií spojených s cukrovkou. V tejto súvislosti sa zamerali aj na pestrec mariánsky, presnejšie na jeho zloženie a obsah účinných látok.
Pestrec obsahuje bioflavonoidy, ktoré tvoria látku zvanú silymarín. Táto látka má schopnosť zlepšiť celkovú kontrolu glykémie, teda hladiny cukru v krvi. Týmto spôsobom tak vie zabrániť vzniku neželaných komplikácií.
Postupne sa tak silymarín dostáva do popredia a uznávajú ho ako nádejnú alternatívu doplnkovej liečby diabetu. Vo výskumoch viedla liečba silymarínom k štatisticky významnému zlepšeniu kontroly hladiny cukru v krvi. Aj v štúdií, kde sa porovnávali účinky silymarínu s účinkom placeba, dosiahli vedci výborné výsledky.
Skúmaním rôznych produktov na báze silymarínu, ich dávkovaním a trvaním liečby sa štúdie nedajú zmysluplne porovnávať. Aj preto sa skúmajú ďalšie účinky pestreca a sledujú sa jeho potenciálne obmedzenia.
Zhrnutie
Podľa doterajších štúdií a ich výsledkov možno hovoriť o pozitívnom účinku pestreca, presnejšie jeho zloženia, na zlepšenie glykemického profilu. Ak vás teda trápi hladina cukru v krvi a hľadáte prírodnú alternatívu na prevenciu proti vzniku cukrovky, pestrec by mohol byť správnou voľbou.